Наушина Анар Закиевна
Батыс Қазақстан облысы
Жәнібек ауданы
Тегісшіл ауылы
Тегісшіл жалпы білім беретін
негізгі мектебі
Тақырыбы: Дұрыс тамақтан.
Мақсаты: Дұрыс тамақтану туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту, тазалық гигиенасы туралы ережелерді қайталау. Алған білімдерін өмірде пайдалана білуге тәрбиелеу.
Түрі: аралас
Әдісі: сұрақ-жауап, тренинг, әңгімелеу, топтастыру.
Көрнекілігі: компьютер, суреттер.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру бөлімі.
ІІ. Негізгі бөлім
«Салат» тренингі өткізіледі.
Психологиялық дайындық.
1. Біз неге дұрыс тамақтануымыз керек ?
2. Неліктен жемістер мен көкөністерді көп жеу керек?
3. Неліктен ас ішерде қолды жуып, тісті тазалау керек?
4. Жемістер мен көкөністерді неге жуып жеу керек?
/Оқушылар өз ойларын ортаға салды/
Дұрыс тамақтану дегеніміз бұл аз-аздан әр түрлі тамақтарды қабылдау.Ағза үнемі жұмыс атқарады,сондықтан уақтылы тамақтануды талап етеді.Ағзада қоректік заттар қарапайым заттарға ыдырайды да,қуат бөліп шығарады.Осы қуаттың арқасында адам жұмыс істейді, қозғалады,спортпен айналысады.
Дұрыс тамақтану үшін тамақтанудың гигиеналық ережелерін сақтау керек. Тамақ ішер алдында қолды жуу керек.Тамақты жиі қабылдау, майлы,тәтті,тұзды тамақтарды пайдалану зиянды әдеттерге жатады.Олардың бірі семіздікке,асқазан,бауыр,бүйрек ауруларына әкеп соқтырады.Тамақтың жақсы сіңуіне тағамның сыртқы түрі,иісі,үстел әзірленгені де әсер етеді.
Үстелде отырғанда өзінді жақсы ұста.Тамақ ішкен кезде сөйлеме,тамақты жақсылап шайна,әдептілік сақта.Ретсіз тамақтану кейде ерте,кейде кеш көбінесе асқазан ауруына шалдықтырады.Белгіленген уақытқа сәйкес тамақ ішіп үйренсе, сол уақытта сәйкес ас қорыту сөлдерінің бөлінуі қалыптасады.Тамақты ұйқыға дейін екі сағат бұрын ішу керек.
Тамақтану ережесі:
Денсаулығың жақсы болу үшін тамақтану ережесін сақтау керек.Тамаққа әртүрлі тағам өнімдерін пайдаланған тиімді.Олардың бірінің құрамында витаминдер көп болса,екіншісі ағзаның күшті болуына көмектеседі.
Пайдалы тағамдар: Пайдасыз тағамдар:
Балық Кока кола
Майы аз ет Фанта
Айран Чипсылар
Нан Майлы ет
Өсімдік майы Бәліштер
Сәбіз Сникерс
Пияз Тәтті нандар
Орамжапырақ Шоколад
Тамақтанудың негізгі ережелері:
-тамақтану режімін сақта;
-тамақ ішер алдында қолыңды сабындап жу;
-тамақ рационы әртүрлі жаңа өнімдер мен жеміс-жидектерден тұруы тиіс;
-қант пен тәтті тағамдарды аз пайдалан;
-ащы және тұзды тамақтарды көп пайдаланба;
-еш уақытта артық тамақ жеме;
-тамақты асықпай,жақсылап шайна;
-тамақтанып отырған кезде қатты сөйлеме;
-тамақ ішіп болған соң рахмет айт.
Салауатты өмір сүрудің бір ережесі-дұрыс тамақтану. Бүгін сендер сол туралы әңгіме өрбітесіңдер.
Топтастару
Балалар, сендер адамдар толық немесе жүдеу, дені сау немесіе аурушаң болатынын байқаған боларсыңдар. Оның бәрі тамақтануға байланысты. Дені сау болып өсу үшін адамға дәрумені көп тамақтар жеуі керек. Олар азық-түліктің әр түрінде болады.
Қорытынды.
- Ас дайындайтын адамды кім дейміз?
- Үйіңізде тамақты кім дайындайды?
- Жануар тектес азық-түліктерге нелер жатады?
- Өсімдік тектес азық-түліктерге нелер жатады?
Топтастыру
Оқушылар, бүгінгі алған білімдеріңізді әрқашан жадыңызда сақтап, сол ережелерді естен шығармаған абзал. Сонда ғана дендеріңіз сау, білімді ұрпақ боласыңдар.
|